dilluns, 18 de maig del 2009

Resum Xerrada INTERNET SEGURA

El passat dijous 30 d'abril vam assistir a la xerrada sobre internet que es va dur a terme al Centre Cívic La Cooperativa per el cos de Mossos d'Esquadra, i us en fem un petit resum.

Aquesta xerrada entra dins d’un pla elaborat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació per prevenir la ciberdelinqüència en l’àmbit dels adolescents i joves. Acontinuació usa rem un petit resum sobre les desaventatges que pot comportar l’ús d’internet i les mesures que podeu prendre per evitar els possibles perills que ofereix la xarxa.
INTERNET I ELS MENORS
Els menors són vulnerables a determinades activitats delictives relacionades amb el contingut de la información. En aquest sentit són víctimes si accedeixen a continguts il•legals com pornografía infantil, anorèxia / bulímia i jocs en línea.
CONSELLS PER A INFANTS I JOVES
- No parleu amb desconeguts per la xarxa. Identifiqueu a les persones amb les quals us comuniqueu a través del xat.
- Quan navegueu per Internet, no faciliteu mai les vostres dades personals ni fotografíes a desconeguts.
- Controleu la vostra llista de contactes de missatgeria instantània.
- Guardeu en secret la vostra contraseña d’accés al correu i no la doneu a ningú.
- Si voleu conèixer en persona a algú que heu conegut per la xarxa, consulteu-ho amb els vostres pares. Estareu més segurs si quedeu en un lloc públic.
- Si a la web trobeu alguna paraula o foto que us faci sentir malament sortiu de la página i expliqueu-ho a un adult.
- No us cregueu tot el que us diuen al xat.
- No obriu ni llegiu missatges ni fitxers que us enviïn persones desconegudes.
- Podeu ensenyar als vostres pares a utilizar Internet i les pàgines web que visiteu.
Els menors poden ser responsables de determinades conductes relacionades amb la xarxa si, amenacen o assetgen a altres persones, difamen a través de missatges o fotografíes i vulneren els drets de propietat intel•lectual quan hi hagi ànim de lucre.
CONSELLS PER A PARES
La millor manera de prevenir situacions de risc I ajudar els menors a navegar amb seguretat a la xarxa és:
- Feu-los conscients dels avantages i desavantatges que ofereix Internet.
- Eduqueu-los perquè sàpiguen navegar de manera responsable i segura.
- Doneu-los estratègies perquè puguin protegir-se sols de possibles perills de la xarxa.
- Familiaritzeu-vos amb l’ús d’Internet.
- Parleu obertament amb els menors sobre l’ús d’Internet.
- Navegueu per la xarxa amb els vostres fills.
- Informeu-vos sobre les eines de control.
- Establiu regles bàsiques de seguretat a la llar.
- Feu servir llocs web segurs.
- Poseu l’ordinador en espais oberts (no en habitacions on es puguin tancar).
LA CONTRASENYA
Si és poc segura posem en risc l’accés a l’ordinador, al correu electrònic i a tots els arxius i imatges. Una contrasenya es considera segura quan té més de 8 caràcters i combina lletres i números, majúscules i minúscules.
ELS VIRUS: TROIANS I ESPIES
La diferencia básica entre un virus i un troià és que el primer pot fer malbé l’ordinador i el segon pot agafar el control de l’ordinador (tot i estant apagat) i accedir al seu contingut.
S’han de tenir instal•lats, activats i actualitzats programes antivirus i el firewall (tallafocs).
EL XAT I LA MISSATGERIA INSTANTÀNIA
Pot pasar que us enganyin, usurpin la vostra identitat, o us sostreguin les vostres contrasenyes i entrin al vostre ordinador. Per prevenir-ho heu de filtrar els vostres contactes, heu de ser responsables amb les vostres dades personals (no donar mai l’adreça i el teléfon, només nom, 1er cognom i adreça de correu electrònic) i heu d’utilitzar paraules clau per identificar els vostres contactes i/o amics.
ELS BLOCS I FOTOBLOCS
Pot pasar que utilitzin les vostres fotografíes per a finalitats no desitjades o que cometeu una infracció per publicar fotografíes d’altres menors sense el consentiment dels seus pares o tutors. Per prevenir-ho aviseu als vostres pares o tutors abans de publicar les vostres fotografíes, demaneu permís per publicar fotografíes dels vostres amics i expresseu-vos adequadament.
DESCÀRREGUES DE MÚSICA, VÍDEOS, …
Ens pot passar que ens baixem continguts il•legals ocults. Per prevenir-ho podem utilizar la previsualització dels programes de descàrrega i cancel•lar quan sospitem que és il•legal i activar mecanismes de control parental.
LA WEBCAM
Si ens entra un troià a l’ordinador ens pot activar la webcam sense que ho sapiguem. Per prevenir-ho hem de desconnectar o tapar la webcam quan no la fem servir i hem de ser responsables del que fem davant la webcam.
CONTROLS PARENTALS
És una eina que ens permetrà controlar i restringir l’ús de l’ordinador als nostres fills. El Windows Vista ja ho porta incorporat, però si es té el Windows XP, caldrà instal•lar altres programes com ara CANGURONET ó NETNANNY, entre d’altres. Aquesta eina ens permetrà donar permisos per instal•lar programes, restringir l’accés a llocs web que continguin sexe, violencia, …., restringir límits horaris, restringir jocs en xarxa, tenir controlat el que fan amb l’ordinador (xat, llocs web que visiten, programes que executen, … .
Per a més informació i/o consultes us podeu adreçar a:
www.gencat.cat/mossos
internetsegura@gencat.cat